Saffrans 5e kull

Alla kattungar har flyttat till sina nya hem.

Kullen föddes 2017-03-11

De stolta föräldrarna är

N*Haba Haba of Sembelance "Saffran" (SBI n)
&
IC S*Golden Beauty's Maxon Jaxon "Macke" (SBIc21)

Saffran     
          
                                                               

Det blev 1 hane och 1 hona denna gång.

 

Inavelsgraden är 1,4% på 8 generationer.
Båda föräldrarna är hcm-skannade utan anmärkning.

Temat för kullen var först tänkt att fortsätta på kryddtemat efter mamma Saffran. När jag väl bestämt namnen insåg jag att båda var nötter :)

Förlossningen var för första gången inte helt förutsägbar, snabb och enkel som den tidigare varit för Saffran. Egentligen var det nog aldrig några konstigheter, bara att det drog ut på tiden och då blir ju matte orolig när det aldrig komer igång trots över ett dygns öppningsstadie.
Så tidigt på lördagsmorgonen åkte vi in akut till Ultuna. De röntgade, tog blodprover och gjorde ultraljud. Allting så så klart bra ut. 30 min senare började hon med värkarbetet och ytterligare 45 min senare när veterinären kom in och ville förbereda för snitt så kunde jag meddela att båda bebbarna var ute och att allting hade gått väldigt fint.

Planen var egentligen att para Saffran med en helt annan hane, men när hon väl började löpa på nyårsafton så hade förutsättningarna ändrats och jag fick hastigt och lustigt tänka om vad gäller tilltänkt hane. Först blev jag lite besviken då jag tyckte att jag hittat en väldigt bra match, men det fanns kanske en mening med allt ändå. Nu föll valet på den härliga Macke som är pappa till Saffrans 1a kull (kryddkullen) och som jag blev så nöjd med. Även 2a kullen med Mackes son Chippen blev väldigt lyckad. Så förhoppningsvis har vi nu en favorit i repris.

Tack Lena Berglund S*Sajberkattens för att jag fick låna din mysiga hane även denna gång. Hoppas bebbarna ärver hans härliga temperament och blir lika fina och underbara som förra gången.

 


Titt ut i bolådan. 2,5 veckor gamla och nyfikna på omvärlden.

S*Dunhjärtat's Fröken Kokos
SBI n (brunmaskad)
hona -  för avel/show/sällskap
- STANNAR EV I KATTERIET -

Redan förra kullen hade jag planer på att behålla en hona för framtida avel. Jag hade en blå alternativt blåtabby högst på listan. Till min glädje föddes dessutom en blå hona i den kullen. Efter mycket velande bestämde jag mig dock till sist för att sälja Scilla den gången. Hennes markeringar höll inte för utställning och det vore så kul att testa den banan igen med Saffrans gener. Bättre lycka nästa gång tänkte jag då.

Så, förväntningarna var höga vid denna kull. Till min glädje så blev det iallafall en hona i kullen. Jag trodde dessutom under de första 2 veckorna att hon faktiskt var solid blå, men sedan blev nyansen bara brunare och brunare så jag tvingades inse att hon faktiskt är brun och inte blå. Jag har fortfarande inte helt bestämt mig hur jag gör med henne. Hade så gärna velat ha annan färg eftersom alla 4 jag har hemma är just bruna. Men hon er väldigt lovande ut än så länge så min förhoppning är att jag ändå väljer att behålla henne som min framtida avelshona. Saffran har jag tänkt låta bli pensionär vid 6 års ålder i höst.

Kokos är den vildaste och tuffaste av de två. Hon är på brorsan och retas och biter i öron, näsa o svans så fort hon kommer åt. Muskot vill ofta hellre socialisera och mysa med mig. Brukar kalla henne Syster Yster när hon är på brorsan konstant och inte låter honom få en lugn stund. Samtidigt så är hon så underbar. Lyfter man upp och börjar gosa får man så mycket kärlek tillbaka! Jag kan banne mig inte bestämma mig hur jag ska göra med henne, behålla eller sälja? Hon har inte perfekta markeringar och jag hade verkligen inte planer på att behålla en solid brun katt till... Men...!

Självklart ska hon få stanna! En härlig tjej med underbart temperament! Hon blir min nya avelshona nu när mamma Saffran kastrerats. :)


2 veckor


3 veckor


4 veckor


5 veckor


6 veckor


7 veckor

S*Dunhjärtat's Mister Muskot
SBI b21 (chokladtabby)
hane -  för avel/show/sällskap
- TINGAD -

Hanen i kullen var vid födseln mindre än honan vilket gjorde mig lite fundersam på om han verkligen var en hane eller om jag helt såg fel. Men bara för att man är mindre så innebär det inte att man är svagare. Han ger Syster-yster ett bra motstånd oftast när hon ställer upp för kamp.

Muskot verkar bli en supersocial hane. Redan vid 2 veckors ålder så kommer han pipandes emot en när man ropar på honom vid kattlådan. Älskar att pussas och mysa och är en riktig spinnmaskin.

Muskot är en väldigt go herre. Social och vill gärna vara nära. Kommer springades emot en och vill busa och mysa medans syrran bara kastar sig upp och klättrar upp längs benen eller ryggen. Han tar det lite mer sansat, mer lagom nivå. Självklart kan även han toka till det rejält och få sig ett spratt, men till vardags så är det honan som särksiljer sig när det gäller tokerier och bus. Efter att ha krupit omkring och utforskat hela människan lägger han sig gärna till ro i handen eller armvecket, spinner och sluter ögonen. Vad syrran härjar med på golvet struntar han i just där och då.

Det ska bli väldigt kul att se hur han utvecklas. Hans färg har spelat mig spratt de under den första månaden. Jag trodde länge att han var lilatabby, sedan ändrade sig hans färg över ett par dygn och blev chokladtabby. Så fort jag tog bild på honom såg han mer lilatabby ut än choklad. Men nu får jag nog ta och ge mig, han är nog chokladtabby och inget annat.

Muskot har nu fått flytta hemifrån. Han blev till en stadskatt o flyttade till Sbaksida Göteborg.

 


2 veckor


3 veckor


4 veckor


5 veckor


6 veckor


7 veckor

Bebbarnas första måltid. Lite välling är alltid gott!

Inte det enklaste i början... Muskot tyckte maten var lite hård
medans Kokos snarare dränkte sig själv :)
Men efter ett tag gick det bättre.

Vid 4 veckors ålder har de verkligen blivit två individualister och har sina egna personligheter. Honan är det i dagsläget mycket mer bus och fläkt i medan hanen gör allt för att komma fram och klättra upp i knäet och utforska oss människor istället. Honan är på honom och vill ge honom en brottningsmatch, men han förstår inte rikigt tjusningen i det när man istället kan få utforska på någon människas rygg , hår och öra :)

Tilltalsnamnen hemma har blivit Lill-Strumpa och Syster-Yster :)


4 veckor

När inte brorsan vill busa ger sig Kokos på mamma Saffran istället. Hon tar det än så länge mest med ro, men snart kommer hon nog börja läxa upp dem mer och mer. Hon jäspar samtidigt som hon får en tass i ögat.

Tuff påskhelg när mamma Saffran låg på sjukhus. Matte fick agera amma dyget runt. Tror man att det innebär att jag fått en massa fina bilder på de små så tror man fel. De är verkligen helt hopplösa att fota just nu. Sitter inte still många sekunder åt gången. Allt blir bara sudd.


5 veckor

Intresset för de små har varit stort denna gång. Jag har inte ens hunnit få klart för mig vilka färger de har innan jag blir nedringd från alla håll i Sverige. Väldigt roligt givetvis så nu väntar jag bara på att kattungarna skall börja visa lite markeringar och egenskaper så att jag kan känna mig säker på vilket typ av hem jag letar efter.


7 veckor

  Namn Färg Kön Ändamål Status
Fröken Kokos SBI n hona avel Stannar
Mister Muskot SBI b21 hane show Såld

Till salu: Ingen har bestämt sig för att köpa katten ännu.

Reserverad: Intressent finns men än är ingenting bestämt.

Tingad: Ny ägare finns och det är klart att de ska köpa katten.

Såld: Katten har flyttat till sin nya ägare. 

Tillbaka till Uppfödning